Publicerat: / Amandas inlägg

Att hoppa av = Hästen "vinner" ?

 
Jag hatar tankesättet som finns hos så många att dom ska "vinna" över hästen. Att allt man gör är någon sorts kamp mellan häst och ryttare. Ridningen går ut på hur man ska bemästra hästen och få sin egen vilja igenom, oavsett vilka metoder man kan tänkas behöva ta till.
Ett tydligt exempel för detta fenomen är den klassiska situationen när hästen av någon anledning inte vill gå fram. Då ställs ryttaren inför två valmöjligheter: Härda ut och få hästen gå framåt med ryttaren på ryggen (vilket ofta kan ta längre tid och kan krävas att man måste gå på hårdare), eller att hoppa av och leda hästen förbi stället där den inte vill gå.
För många hästar känns det tryggare att ha ryttaren på marken vid dom här situationerna och dom går därför fram lättare än om ryttaren suttit kvar uppe på ryggen.
 
Ingen häst vägrar gå för att vara "dum". Tycker det är så tragiskt att vissa fortfarande lever i den villfarelsen att hästar vägrar göra vissa saker för att dom vill jävlas och vara elaka. Det finns inte i min värld att dom skulle göra saker för att vara elaka. Visserligen tror jag ofta att Hotten gör vissa saker för att retas lite med mig på en vänskaplig nivå, men aldrig att han skulle göra någonting för att vara elak.
 
Jag förstår om man vill att hästen ska gå förbi föremål/platser som den tycker är läskiga med ryttaren kvar på ryggen för att stärka hästens självförtroende. Men att man envist klamrar sig fast uppe på ryggen för att hästen minsann inte ska vinna, det förstår jag verkligen inte. Vad vinner hästen på det egentligen? Att den får av ryttaren från ryggen och sedan kommer fortsätta göra så varje gång den vill ha av en från ryggen? I så fall borde du ifrågasätta varför hästen inte vill ha dig på ryggen och skulle ta första möjliga chans att få dig att hoppa av.  
 
Jag blir så upprörd över att allt ses som en maktkamp i ridsporten.
 
 
/Amanda

Publicerat: / Amandas inlägg

God morgon...

 
...Eller god förmiddag kanske man ska säga när klockan är halv tolv?
Hur som helst, ska strax iväg och övningsköra en sväng med pappa. Sen blir det stallet med Frida lite senare på eftermiddagen. Klockan 15 skulle dom ha någon Skördefest där ute. Vad det innebär har jag faktiskt ingen aning om, men jag hörde att det ryktades om paj och annat ätbart, så jag är på!
 
Tänkte mest kika in här och säga god morgon. Ni får ha det så bra så länge, det blir säkerligen mer uppdatering under dagen.
 
Min snygga unicorn ;)
/Amanda

Publicerat: / Amandas inlägg

Hotten strikes again - två ryttare på en dag!


Vilken härlig morgon jag haft idag! Startade dagen med en god frukost i form av rostat bröd, med sommarens favoritlåtar i bakgrunden. 
Haha, känner att jag låter som Linn Olsson nu. Tror dock inte hennes "härliga" frukost brukar bestå av rostade mackor. Inte heller har jag tagit någon bild på min frukost. 
Nej men seriöst så har inte min morgon varit särskilt fantastisk. Jag hade planer på en sådan där riktigt mysig bloggfrukost (typ en god smoothie med bär, nyttigt bröd med ett salladsblad på...ni vet) men istället blev det rostade mackor med marmelad (som jag åt stående samtidigt som jag gjorde annat), peppande musik i ett försök att lätta upp stämningen inför den kommande skoldagen (det misslyckades), och sedan fick jag springa hela vägen till busshållplatsen för att hinna till skolan. Not so cozy.

Btw, måste bara berätta vad rolig Hotten var igår! Han var helt galet pigg och full av överskottsenergi. Snacka om Rally-Kalle alltså! 
Jag red på ridbanan och kände direkt när jag hoppat upp att han var superpigg då han till skillnad från annars faktiskt inte släpade fötterna efter sig, utan skrittade på ordentligt med öronen framåt. När vi sedan kom fram i trav så pep han till, slängde med huvudet och störtade iväg. Försökte smyg-öka till galopp flera gånger till och med. Satan vad han sprang! 
Första gången på länge som det kändes roligt att rida faktiskt. I galoppen däremot så spårade det ur rejält. Första stegen i galopp kändes det bra eftersom han var så laddad och hade framåtbjudning för en gångs skull. Jag slappnade väl dock av lite för mycket och var inte alls beredd på bockningen som kom cirka 2 sekunder senare. Så, som så många gånger tidigare flög jag över huvudet på min älskade och sävliga ponny. Yes, mer tårtor att lägga till för Tårt-söndag! 
Efter jag ramlat av så hoppade jag upp och travade runt några varv på ridbanan innan jag istället offrade Frida åt att tämja min vilda best. Haha, stackars Frida... Hon får alltid hoppa upp när han är som jävligast och jag blir för feg för att fortsätta. 

Gud, vad jag önskar att jag hade kunnat filma när hon red. Det var det roligaste jag sett på länge, haha. Hottens ben var överallt när dom galopperade omkring på ridbanan, hans huvud var halvvägs nere i marken och Frida flög omkring som en liten vante på hans rygg. Jag är riktigt imponerad över att Frida satt kvar mycket längre än vad jag gjorde. För jääävlar vilken överskottsenergi han hade, hahaha! Det bara sprätte i kroppen på honom och Frida klamrade sig tappert fast medan hon ropade "Nej, nej, nej inte i vattnet!!" när Hotten försökte bocka av henne i en vattenpöl. Några varv senare var det dock just detta han gjorde och Frida såg ut som en lerpöl sen. Rodeo-Hotten strikes again. Inte första gången han får av både Frida och mig på en enda dag. Men hon hoppade upp igen och Hotten körde ytterligare några bockningar i galopp, samt försökte med en ny teknik: snäva westernsvängar. Ett galoppombyte bjöd han även på. Haha, duktig häst!

Efter att Frida fått några galoppsprång utan bockningar så hoppade hon av och jag satte på longerlinan så han fick springa av sig några varv utan ryttare på ryggen. Han hade fortfarande massor av energi kvar även när vi avrundade. 

Jag hoppas innerligt att det här inte är hans nya personlighet.
Mer energi -ja tack. Men bockningar- Nej. Bara nej. 
Tänker att det här kan ha att göra med alla timmar om dygnet som spenderas i boxen nu, då jag igår uppmärksammade att han blir väldigt rastlös där inne när maten tar slut. Mina tidigare erfarenheter av att ha honom på box är ju inte direkt toppen om man säger så. Ångest inför hösten och vintern? Jo tack, kan man ju lugnt säga. 


/Amanda