Publicerat: / Amandas inlägg

"Precis som på den gamla goda tiden"


Idag var vi ute och gick med hästarna i snön, Frida och jag. Till en början. Sen blev det för lockande för att motstå att hoppa upp och rida istället. Hästarna var jätte pigga och glada, och det är ju svårt att låta dom springa när vi går. Blir lite för jobbigt för oss, haha. Så vi hoppade upp, precis som på den gamla goda tiden. När Frida var skötare på Bertil så brukade det alltid sluta med att vi hoppade upp och red istället när vi var ute på promenad. Det var under ett av dom tillfällena som vi kom på idén med Luffarligan och kom på gangsternamn till hästarna. Horan HJ och Billyboy, haha ❤️

Btw, så fick jag min snögalopp idag!! Har väntat hela vintern på det, så underbart.

/Amanda

Publicerat: / Amandas inlägg

Vad använder jag för utrustning...?


Jag tänkte att eftersom det varit ett jäklarns tjat från min sida angående vad för typ av utrustning jag INTE använder så är det nog dags att jag skriver om vad jag faktiskt använder.

Huvudlag:

När jag rider Hotten använder jag för det mesta ett bettlöst crossunder. Kan även hända att jag rider i vanlig grimma, eller mitt blåa träns som är utformat ungefär som en grimma. Men till största delen använder jag mig av mitt crossunder som jag köpt på frtab.se
Finns även att köpa på Hööks, men jag gillar den här varianten bättre av den simpla anledningen att man kan byta pannband på den ;)
Precis som många andra bettlösa träns så har även detta tyvärr en tendens att hamna i ögonen på hästen vid tygeltag. Som lösning på det har jag satt fast sidostyckena med käkremmen på vardera sida med hjälp av svarta buntband. Utom den nackdelen så ser jag inget negativt med det här tränset. Det har funkat utmärkt på Hotten och dom flesta hästar verkar förstå hjälperna första gången man använder det. Jag använde mig av det även när jag red Viljar (islänningen i förra stallet) och han lyssnade också jätte bra med det. Har hört på andra håll också att det funkar väldigt bra. 
Jag gillar också att det tydligen ska vara det mildaste man kan rida med (bortsett från halsring och helt löst såklart). Huruvida det stämmer eller ej, vet jag dock inte.

Sadel:

Som ni kanske redan listat ut så använder jag mig nästan aldrig av sadel när jag rider Hotten. Men när jag gör det så lånar jag Ingelas bomlösa. Jag gillar den skarpt, utom det att den är lite för skön, som en soffa ungefär vilket lätt kan resultera i att man sitter som en hösäck. 
Men om jag någon gång investerar i en ny sadel så blir det definitivt en bomlös. Man kan ändra den själv utefter hur hästen musklar sig vilket ju är himla praktiskt. 
Har ingen bra bild på sadeln, men den liknar den här som jag hittade på blocket.

Boots:

Eftersom jag har en barfotahäst som periodvis ömmar på vissa underlag så har jag vid behov boots på honom när jag rider. Har köpt båda mina par på Hööks och är jätte nöjd med dom. Enkla att ta av och på, och det första paret jag köpte har hållit sig i nästan 5 år. Dom är självklart långt ifrån så fina som när jag köpte dom, men fortfarande fullt användbara. Jag har köpt dom på Hööks och dom är av märket Cavallo.

Carrot stick:

Åh, min älskade morotspinne. Bästa uppfinningen någonsin. Använder den när vi tränar från marken då jag inte vill riskera att råka orsaka honom smärta. Med en vanlig "piska" (avskyr ordet...) så kan det ju göra jävligt ont. Men med carrotsticken så är det näst intill omöjligt att slå hästen gul och blå. Då får man slå redigt hårt om man ska lyckas få det att göra ont. För att förtydliga så brukar jag inte slå min häst, men carrotsticken kan jag använda lite hårdare vid behov utan att det gör ont på honom. Smärta är inget jag vill använda för att få igenom min vilja i mitt umgänge med min häst. Jag skulle gärna vilja sätta en morotspinne i handen på alla ponnyryttare som läxar upp sina stackars små ponnyer på tävlingar runt om i landet.
Min stick är 121 cm lång och köpt på Naturhunden.se 


/Amanda


Publicerat: / Fridas inlägg

Bästa häst ❤️

Har inte kunnat blogga nu för vårat internet har tagit slut eller alternativt sluta fungera igen. Så lånar mammas internet nu en sväng.
Men red också ut igår, det börjar bli fart på mig och Amanda nu. Det är inte bara promenader.

Red upp för uppförsbacken idag igen, försöker stärka hans bakben och få tillbaka ryggmuskler. Känner att han har tappat en del muskler under "vilan" då det nu inte är lika bekvämt att rida barbacka på honom. Och nej han har inte blivit smal. Snarare lite tjock. Men jag känner ryggraden mycket tydligare nu än förut, där det bör vara någon form av muskler finns nu ingenting. 

Var iaf en jätterolig uteritt, den bästa på länge. Lukas var pigg och busig och när han busar till lite så börjar jag skratta och då blir han ännu mer på hugget. Ååå vad jag älskar denna häst.

Pratade lite med Lukas ägares mamma och pappa också som kom förbi till stallet en sväng. Dom är så snälla och stöttande. 
/ Frida