Publicerat: / Amandas inlägg

Att hoppa av = Hästen "vinner" ?

 
Jag hatar tankesättet som finns hos så många att dom ska "vinna" över hästen. Att allt man gör är någon sorts kamp mellan häst och ryttare. Ridningen går ut på hur man ska bemästra hästen och få sin egen vilja igenom, oavsett vilka metoder man kan tänkas behöva ta till.
Ett tydligt exempel för detta fenomen är den klassiska situationen när hästen av någon anledning inte vill gå fram. Då ställs ryttaren inför två valmöjligheter: Härda ut och få hästen gå framåt med ryttaren på ryggen (vilket ofta kan ta längre tid och kan krävas att man måste gå på hårdare), eller att hoppa av och leda hästen förbi stället där den inte vill gå.
För många hästar känns det tryggare att ha ryttaren på marken vid dom här situationerna och dom går därför fram lättare än om ryttaren suttit kvar uppe på ryggen.
 
Ingen häst vägrar gå för att vara "dum". Tycker det är så tragiskt att vissa fortfarande lever i den villfarelsen att hästar vägrar göra vissa saker för att dom vill jävlas och vara elaka. Det finns inte i min värld att dom skulle göra saker för att vara elaka. Visserligen tror jag ofta att Hotten gör vissa saker för att retas lite med mig på en vänskaplig nivå, men aldrig att han skulle göra någonting för att vara elak.
 
Jag förstår om man vill att hästen ska gå förbi föremål/platser som den tycker är läskiga med ryttaren kvar på ryggen för att stärka hästens självförtroende. Men att man envist klamrar sig fast uppe på ryggen för att hästen minsann inte ska vinna, det förstår jag verkligen inte. Vad vinner hästen på det egentligen? Att den får av ryttaren från ryggen och sedan kommer fortsätta göra så varje gång den vill ha av en från ryggen? I så fall borde du ifrågasätta varför hästen inte vill ha dig på ryggen och skulle ta första möjliga chans att få dig att hoppa av.  
 
Jag blir så upprörd över att allt ses som en maktkamp i ridsporten.
 
 
/Amanda